Formaten: small (240x160) | medium (500x333) | large (1024x682) | full (6720x4480) | square (150x150) |
Schoon werk op het ‘Schoon Werk’ In de Covid periode hebben we het dikwijls gehoord en gelezen: wandelen is goed voor de gezondheid. En dat deden we dan ook massaal, vooral onze mooie bosgebieden waren geliefd als ‘staycation’ bestemming. Dat veel van die bossen een lappendeken van natuurpracht bieden, is ondertussen dan ook algemeen bekend. Maar minder geweten is dat deze bossen dikwijls ook enorm rijk zijn aan erfgoed, van prehistorie tot recente tijden. Eén van dergelijke parels is Meerdaalwoud. Dat dit bosgebied veel relicten uit de Romeinse periode bevat is al lang geweten, maar vooral door het gebruik van digitale hoogtemodellen weten we recent dat er onder het bladerdek een volledig Romeins cultuurlandschap schuil gaat. De laatste jaren gingen we dan ook verder aan de slag om dit erfgoed in kaart te brengen, met de hulp van o.a. de boswachters van Natuur en Bos, en de ‘Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud’. En dan blijkt niet alleen de gemeenschappelijke goesting om dat alles in kaart te brengen en te begrijpen groot, maar ook de uitdaging om dit mooie erfgoed goed te beheren en ontsluiten. Bijvoorbeeld deze ‘dubbeltumulus’ van het ‘Schoon Werk’. Deze merkwaardige Romeinse grafheuvel werd al in het begin van de 20ste eeuw opgegraven, vandaar het enigszins ‘verhakkeld’ voorkomen. Al eens vrijgemaakt en voorzien van een infobord enige tijd geleden was dit relict echter de laatste jaren helemaal verbost en overgroeid. ‘De vrienden’ gingen er echter recent terug mee aan de slag, en dit is het resultaat: de tumulus werd terug mooi vrijgemaakt, en ook het bijhorende infobord kreeg een opknapbeurt. Dit beheer blijft natuurlijk een uitdaging, ook voor de nabije en verdere toekomst. Maar het toont vooral het grote potentieel om naast de natuurpracht in dit bos ook te genieten van erfgoed, en de boeiende verhalen die er bij horen, iets dat alleen maar kan door een goede samenwerking tussen erfgoedonderzoekers, beheerders, maar vooral ook lokale betrokkenheid. Erwin Meylemans #BeeldindeKijker - oktober 2023
Schoon werk op het ‘Schoon Werk’ In de Covid periode hebben we het dikwijls gehoord en gelezen: wandelen is goed voor de gezondheid. En dat deden we dan ook massaal, vooral onze mooie bosgebieden waren geliefd als ‘staycation’ bestemming. Dat veel van die bossen een lappendeken van natuurpracht... (lees meer over #BIK Oktober 2023)
De afbeelding 'Meerdaalwoud grafheuvel 19 'Belle Besogne'/ 'Schoon Werk'' gemaakt door Vandevorst, Kris wordt ter beschikking gesteld door Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) onder de volgende voorwaarden: Modellicentie voor gratis hergebruik, Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal.
Beheerder beeld: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over dit beeld? Meld het ons via het contactformulier.