Formaten: small (162x240) | medium (339x500) | large (694x1024) | full (933x1375) | square (150x150) |
De Kerkelinde van Overpelt werd beschermd als monument in 1966 omwille van zijn majestueuze vorm, zijn dikke stam met een omtrek van meer dan zes meter, en zijn grote kruin die het dorpsplein voor de kerk van Overpelt overschaduwde. Al in de allereerste inventarissen van merkwaardige bomen van België uit het begin van de 20ste eeuw werd hij genoemd. Werkelijk een monumentale boom! Maar gedurende de 20ste eeuw geraakte hij langzaamaan in verval. Er kwamen dode takken in de kruin, zware takken braken af, en uiteindelijk verloor hij een groot deel van zijn kruin. Onder andere dankzij zijn monumentaal statuut bleef hij toch staan. Deze foto uit 1985 is één van de weinige die deze periode van ‘verval’ van de boom tonen. Gelukkig slechts een tijdelijke periode in het lange leven van een boom. Sindsdien heeft de boom zichzelf heruitgevonden: de oude stam en kruin zijn bijna helemaal verdwenen, maar lindes verstaan de kunst om vanuit stamvoetopslag uit te groeien tot een ‘nieuwe’ boom. En dat is precies wat de Kerkelinde al tientallen jaren aan het doen is! Vanuit de oude stambasis zijn er nu vier nieuwe stammen gegroeid, die in een cirkel staan waar ooit de buitenrand van de oude stam stond. Er is zelfs nog een klein stukje van de restwand van die oude stam zichtbaar. De boom is aan zijn tweede leven begonnen als ‘feniksboom’, verrezen uit de assen van zijn vorige vorm. Want hoewel hij er helemaal anders zal uitzien, is het eigenlijk dezelfde boom, met identiek genetisch materiaal. Bomen leven trager dan mensen. Daarom denken we vaak dat ze niet veranderen. Maar door oude en nieuwe foto’s te vergelijken, kunnen we toch duidelijk de evolutie zien: meestal heel geleidelijk, soms met horten en stoten. Dankzij foto’s zoals deze die bewaard worden in de beeldbank, kunnen onderzoekers vandaag en in de toekomst de levensloop van een boom blijven volgen. En dat is nuttig, want door een beter begrip van de levensfase van een boom kan die, wanneer nodig, het gepaste beheer krijgen. Koen Smets #BeeldindeKijker - mei 2023
De Kerkelinde van Overpelt werd beschermd als monument in 1966 omwille van zijn majestueuze vorm, zijn dikke stam met een omtrek van meer dan zes meter, en zijn grote kruin die het dorpsplein voor de kerk van Overpelt overschaduwde. Al in de allereerste inventarissen van merkwaardige bomen van... (lees meer over #BIK Mei 2023)
De afbeelding 'De Kerkelinde' gemaakt door Pauwels, Dirk wordt ter beschikking gesteld door Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) onder de volgende voorwaarden: Modellicentie voor gratis hergebruik, Naamsvermelding 4.0 Internationaal.
Beheerder beeld: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over dit beeld? Meld het ons via het contactformulier.