Formaten: small (180x240) | medium (375x500) | large (768x1024) | full (1102x1469) | square (150x150) |
In de eerste jaren van de 15de eeuw was Zeger Been lakenproducent en -handelaar in Oudenaarde. Hij bewoonde toen het eerste huis in de Hoogstraat achter de lakenhalle, waarvan je hier de raamopening uit de 13de eeuw ziet. Toen Zeger op een zomerochtend in 1400 zijn hoofd naar buiten stak om te zien welk weer het ging worden, dan was dat misschien wel door dit raam. Eeuwenlang was het bestaan van dit venster onbekend. Het werd pas in 2006 ontdekt bij de voorbereidende werken voor een uitbreiding van het Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, dat in de lakenhalle gehuisvest is. De erfgoedconsulent wist bij de bouwheer en de aannemer een bouwhistorisch onderzoek van het pand af te dwingen. Dat was niet zo vanzelfsprekend: het huis is immers alleen beschermd door zijn ligging in het beschermde stadsgezicht van de stadskern van Oudenaarde. Achter de bepleisterde lijstgevel uit het begin van de 19de eeuw bleek een huis uit de tweede helft van de 13de eeuw schuil te gaan. Dat was nog bewaard van de kelder tot de zolder, waar de oorspronkelijke dakconstructie in eik nog voor een groot deel bewaard was. Tal van resten van de inrichting van weleer kwamen tevoorschijn, zoals een lavabonis, zitbankjes aan de binnenzijde van het venster, hengselduimen van verdwenen raamluiken en een nis met de uitsparing voor een schuifplankje. Onderzoek van de stadsarchivaris in het Oudenaardse stadsarchief kon de bewoners en hun beroepen in kaart brengen van het begin van de 15de eeuw tot de 20ste eeuw. De scheidingswand op de eerste verdieping van het huis kon worden verbonden met een boedelbeschrijving uit 1771, die op het verdiep inderdaad twee kamers vermeldt. Het behang op de verdieping moet ergens rond 1950 zijn aangebracht, want in het onderpapier werd een stuk krant uit 1947 gevonden, met nog een stuk wielerverslaggeving van Karel Van Wijnendaele. De ontdekking van dit huis laat zien hoeveel materieel tastbare geschiedenis er verborgen kan liggen achter de gevels van oude gebouwen. De vaak verborgen historische huizen in onze stadskernen is dan ook één van de vijf mogelijke bouwkundige beschermingsthema's voor de regeerperiode 2024-2029. Vincent Debonne #BeeldindeKijker – juli 2023
In de eerste jaren van de 15de eeuw was Zeger Been lakenproducent en -handelaar in Oudenaarde. Hij bewoonde toen het eerste huis in de Hoogstraat achter de lakenhalle, waarvan je hier de raamopening uit de 13de eeuw ziet. Toen Zeger op een zomerochtend in 1400 zijn hoofd naar buiten stak om te... (lees meer over #BIK Juli 2023)
De afbeelding 'Stadswoning: tweelicht eerste verdieping' gemaakt door Debonne, Vincent wordt ter beschikking gesteld door Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) onder de volgende voorwaarden: Modellicentie voor gratis hergebruik, Naamsvermelding 4.0 Internationaal.
Beheerder beeld: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over dit beeld? Meld het ons via het contactformulier.